Et grønt tag, der vækker eventyr til live

HC Andersens hus

Det var en opgave ud over det sædvanlige, da Phønix Tag Fyn anlagde et eventyrligt grønt tag på prestigeprojektet H.C. Andersens Hus i Odense. Men resultatet blev et tag, der passer smukt og bæredygtigt ind i museets mission som moderne formidler af forfatterens liv.

”Det ville være århundredets underdrivelse at påstå, at et projekt som det her har været business as usual, særligt i forhold til planlægning og logistik.” Sådan siger Leif Dupont fra Phønix Tag Fyn, der var leder af tag-entreprisen på det 5.600 m2 store projekt udtænkt af den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma.

Leif Dupont har arbejdet 40 år i branchen og tøver ikke med at sige, at det nye museum uden sammenligning er det mest specielle projekt, han har været involveret i.

2.600 kvadratmeters unik løsning

Og H.C Andersens Hus er da også et ’kuriosum’, som Leif Dupont kaldet det. To tredjedele af museet ligger under jorden og er bundet sammen med en eventyrhave i gadeplan, forbundet gennem ’hemmelige’ afsnit. 

Niveauforskelle præger byggeriet, og derfor var et grønt tag fra Phønix Tag oplagt, for at give en stærk sammenhæng mellem niveauerne og generelt indgyde til, at gæsterne rammes af en eventyrlig fornemmelse, når de bevæger sig rundt. 

I alt blev det til 2.600 kvadratmeter grønt tag beplantet med sedum i en utraditionel løsning på grund af bygningernes mange specielle forme, kurver og facader. Nogle steder når væksterne helt op i 40 centimers grundet helt særlige krav, og fordi Phønix Tag har leveret taget med gro- og pasningsgaranti i et helt år efter overdragelsen.

Derudover har Leif Dupont og de fynske kolleger isoleret havedækket over den underjordiske del af museet. Med en række holdbare løsninger som duo-tag, flammespære og filtunderlag skabte Phønix Tag grundlaget for den eventyrlige have, der smelter sammen med bygningerne i H.C. Andersens Hus.
 

HC Andersens hus
HC Andersens Hus
HC Andersens hus
HC Andersens Hus
HC Andersens Hus
HC Andersens Hus

En fornuftig løsning på vej frem – også til dig


Bygherrer landet over er heldigvis blevet mere opmærksomme på mulighederne i grønne, miljøvenlige tage. Og her er det tit Phønix Tag, de tager fat på, hvis opgaven skal løses grundigt og til tiden. Men altså også, hvis den skal løses kreativt, ligesom det var tilfælde ved prestigebyggeriet midt i Fyns største by.

Udover at være smukt, er et grønt tag først og fremmest en fornuftig løsning. Planterne på taget binder CO2, bidrager til øget biodiversitet og sedumdækket isolerer effektivt mod både kulde og varme. Derudover holder et grønt tag effektivt på regnvand, til det fordamper naturligt. Det forhindrer overbelastede kloakker og oversvømmelser i en tid, hvor skybrud sker oftere og oftere, fordi vandafløbet fra taget reduceres med op til 80%.
Disse fordele er kun få ud af de samlede gevinster, der kan være ved at vælge et grønt tag på både private og offentlige bygninger. Hvis du gerne vil bygge med tanke på miljøet og samtidigt på en måde, hvor byggeriet smelter sammen med naturen (eller bare får et mere naturligt præg), så er et grønt tag den oplagte mulighed. Du kan kombinere et grønt tag med solceller, hvis du samtidigt vil spare på strømmen til din bygning.

Grønne tage kommer i mange forskellige former og udstrækninger, og vi vil selvfølgelig gerne rådgive dig om den løsning, der passer til dig. Kontakt os her, hvis du er interesseret.