Energirigtig løsning på toppen af arkitektonisk perle

Tagdækning på IBA

Den 19. august 2019 kunne IBA Erhvervsakademi Kolding indvie sit nye 9.000 kvadratmeter campus på Havneparken 1 i Kolding. Et på alle måder opsigtsvækkende hus, både indvendigt og udvendigt. Og et byggeri, der takket være 176 solpaneler fra Phønix Tag Energi producerer op mod 44.000 kWh miljøvenlig strøm om året.

Den nye bygning tæt på både centrum og havnen i Kolding danner rammen om hverdagen for knap 1500 fuldtidsstuderende og 130 medarbejdere på IBA Erhvervsakademi Kolding. Derudover kommer der årligt 3.200 voksne i Efter- og videreuddannelsesafdelingen på 6. sal. Huset er 35 meter højt og fordeler sig over syv etager med forskellige universer bundet sammen af en bred, indvendig ”videnstrappe”. 

Hovedentreprisen på det imponerende campus lå i hænderne på Hoffmann A/S, mens den prisbelønnede bygning med de karakteristiske gyldne og rødbrune lameller på facaden er tegnet af arkitekterne fra Kjaer & Richter A/S.

Solcellepaneler på taget

For at overholde den lovbestemte energiramme i bygningsreglementet var det et krav, at den nye bygning skulle dække 44.000 kWh af sit årlige elforbrug med vedvarende energi. Og da IBA som uddannelsesinstitution har et stort elforbrug i dagtimerne, var der både økonomiske og miljømæssige fordele ved at opfylde det krav med en solcelleløsning. El-installatøren i entreprisen, Techniq Installation A/S, valgte derfor Phønix Tag Energi til at projektere, levere og montere det optimale anlæg.

Projektansvarlig hos Phønix Tag Energi var Leo Elling Rasmussen. Han fortæller, at man for at opnå den krævede effekt monterede i alt 176 monokrystalllinske solcellepaneler fra en af verdens største producenter, JA Solar.

De 176 sorte solcellepaneler er monteret med Phønix Tag Energis patenterede monteringskoncept PWP. Konceptet udmærker sig ved, at tagpappet ingen steder gennembrydes med deraf følgende risiko for utætheder. Samtidig monteres panelerne parallelt med tagoverfladen helt uden vinkling. Dermed minimeres skyggedannelsen mellem panelerne, hvorfor Leo Elling Rasmussen i sine beregninger for projektet har kunnet operere med den størst mulige udnyttelsesgrad pr. kvadratmeter tagoverflade. 
 

Tagpaptag på IBA
Tagdækning og solceller på IBA
Tagpaptag på IBA

Logistisk puslespil

Forud for monteringen af de 176 solcellepaneler og den tilhørende teknik og ledningsføring på toppen af bygningen havde Phønix Tag Vejle stået for entreprisen med selve tagdækningen.

Entreprisen bestod af isolering, dampspærre og to lag tagpap, og ifølge sagskonsulent Thorkild Højgaard Hansen adskilte den produktmæssige del af leverancen sig ikke synderligt fra flertallet af tagcentrets øvrige opgaver. Det gjorde til gengæld de logistiske udfordringer, der karakteriserede projektet.

”Byggepladsen var forholdsvis lille og med begrænsede adgangs- og parkeringsforhold,” fortæller Thorkild Højgaard Hansen og fortsætter: ”Og da vi samtidig skulle bruge mobilkraner for at få materialerne løftet de 35 meter op på toppen af bygningen, krævede det et tæt samarbejde med totalentreprenøren at få hele puslespillet til at gå op.”

Taglægningen blev ydermere udført i februar og marts, hvor vejrforholdene udgjorde en uberegnelig faktor. For eksempel var der i perioden flere dage, hvor kraftige vindstød gjorde det uforsvarligt at arbejde med tagpap i de store højder.

Thorkild Højgaard Hansen glæder sig over, at samarbejdet med hovedentreprenøren gik glat, og at det færdige resultat blev helt efter bogen. I tilgift fik både han selv og de involverede tagmontører et par måneder med masser af motion. ”Der var kun en enkelt aktiv elevator under byggeriet, og den var optaget det meste af tiden. Det blev derfor til temmelig mange ture op og ned ad den store trappe,” fortæller han og tilføjer med et stort grin: ”Når en montør skulle på toilet eller hente noget i en af vores biler, gik der jo nærmest halvanden time, før han var tilbage igen.”
 

Arkitektpris og bæredygtighed

Hos bygherren er der også stor tilfredshed med det nye campus. Rektor Niels Egelund har da også flere ting at glæde sig over. Den 7. oktober 2019, blot et par måneder efter indvielsen, løb bygningen således med førstepladsen i Kolding Kommunes årlige arkitektkonkurrence. Og nok så ærefuldt fik IBA en flot andenplads i publikumskonkurrencen.

”Jeg er på alle måder glad for, at vi med vores nye hus har fået de rammer, vores ambitiøse studerende og dygtige medarbejdere fortjener,” siger Niels Egelund. Samtidig glæder han sig over, at IBA Erhvervsakademi Kolding med sit nye campus træder et stort skridt op ad stigen, når det handler om bæredygtighed.

”Klima og miljø spiller en større rolle end nogensinde. Derfor er det rart at vide, at der på toppen af vores nye hus sidder et effektivt energianlæg, der ikke alene sparer IBA for tusindvis af kroner, men som frem for alt gør størstedelen af vores strømforbrug CO2-neutralt,” lyder det tilfreds fra Niels Egelund.
 

Rektor Niels Egelund
Tagpaptag på IBA