Tagrenoveringsprojekt på en villa med tagpap og solceller

Villa med tagpap og solceller

Casen her beskriver, hvordan en villa med betontagsten gennemgik en omfattende tagrenovering. Phønix Tag udskiftede villaens eksisterende tag med tagpap og lavede ny isolering, og desuden monterede vi solceller på ejendommens tag. Familien, der bor i villaen, valgte et tag med glatdækning, hvilket var en fordel for den efterfølgende montering af solceller på taget.

 

Baggrund for projektet

Da familien valgte at købe en 70’er villa, var de klar over de goder og onder, der ofte findes i sådan et hus. Man kunne i den pågældende villas tilstandsrapport læse, at det var svært at vurdere tagets restlevetid. Det var et tilbagevendende problem på alle de huse, familien havde kigget på, og de vidste derfor godt, at der sandsynligvis skulle laves nyt tag på det hus, de købte. De valgte deres drømmehus, hvis tag på det tidspunkt bestod af store og tunge betontagsten.

Eftersom huset er vinkelformet, var de to tagflader samlet med skotrender i det indadgående hjørne. Skotrender er et typisk ankepunkt på enhver bygningskonstruktion, og i dette tilfælde betød det, at der var gået råd i nogle af tagets spær. Det skyldes, at skotrender ofte bliver utætte. Man skal derfor kontinuerligt vedligeholde dem, hvilket både er en omkostning samt et tidskrævende arbejde. Det var en af grundene til, at familien besluttede sig for at renovere deres tag.

Villaens oprindelige tag med betontagsten

Villaens oprindelige tag, som bestod af betontagsten

 

Udseende, funktionalitet og lavt vedligehold

Familien ville gerne bruge tagpap til deres tag, da det komplimenterer husets udtryk på en pæn måde. Desuden havde de også den prioritet, at når de kastede sig ud i det store renoveringsprojekt af huset, skulle målet være et tag, der krævede mindst mulig vedligeholdelse. Især ved et vinkelhus som familiens, er et tagpaptag en ideel løsning, da det lukker flot tæt, og derved mindsker risikoen for, at eksempelvis skotrenden bliver utæt.

Når man påbegynder en tagrenovering som denne, kan man ofte se i loftrummene, hvordan fugt, skadedyr og skidt har gjort skade. Derfor blev tagkonstruktionen på familiens villa udført med korrekt ventilation i forhold til Phønix Tag Materialers anvisninger for korrekte tagkonstruktioner. Resultatet blev en tagisolering, der ved hjælp af finmaskede net er så tæt, at end ikke edderkopper kan komme ind.

Efterfølgende blev taget efterisoleret i overensstemmelse med reglerne for udskiftning af tag i forhold til den gældende energiramme. Der var i forvejen 150 mm isolering på taget, og ved at tilføre taget et ekstra lag isolering, blev den gældende energiramme opfyldt. Det betyder, at indeklimaet i huset er forbedret betydeligt, og loftrummet har desuden så godt et klima, at det uden problemet kan bruges til opbevaring.

Mens mange foretrækker listedækning på taget, blev løsningen i dette tilfælde glatdækning. Det skyldes både glatdækningens enkle opbygning, som giver taget et æstetisk flot udseende, men også glatdækningens frihedsgrad i forbindelse med montering af solceller.

Vibeengen Tagrenovering

Tagpap med glatdækning lægges på tagbrædderne

 

Har du også et tag, som skal renoveres og overvejer du at få solceller på?
Kontakt os for nærmere info.


Solceller som en del af taget

Til montering af solcelleanlægget, valgte familien montagemetoden PWP. Dette er en montageløsning, særligt udviklet til montering af solceller, hvor man lægger en skinne på taget, som på udvalgte punkter er forankret ned i konstruktionen. Her er tale om en letvægtsmontageløsning. I tråd med villaens glatdækkede tag og dets minimalistiske udtryk, valgte familien at benytte sig af montageskinner til solcelleanlægget, som er lavere end standarden. De lave skinner blev valgt for at følge tagets strømlinede udtryk, og resultatet blev, at solcellerne holder sig under 6 cm høje.

I forhold til solcellerne bestod den designmæssige udfordring i at få et anlæg, der både gav mening produktionsmæssigt og udseendemæssigt. Derfor valgte familien at få monteret helt sorte solceller, som kunne implementeres, så de gik pænt i et med taget. Eftersom her er tale om specialsolceller, fylder de en smule mere, end et normalt solcelleanlæg af samme kapacitet ville gøre. Familien valgte desuden at få et stort felt solceller på den ene side af taget, og et langt smalt felt på den anden side. Derfor minder solcellernes udseende på husets østside om et ovenlysvindue, mens det på vestsiden er mere tydeligt, at her er tale om solceller.

Solcellerne på både husets øst- og vestside gør, at familien får elproduktion fra tidlig morgen til sen aften. Det giver en høj elproduktion, som blandt andet bruges til familiens swimmingpool, hvis pumper især om sommeren bruger en del strøm. Det faktum, at 2/3 af anlæggets effekt vender mod vest skyldes familiens døgnrytme. Normalvis bruger de nemlig mere strøm om eftermiddagen end om formiddagen, og familien har derfor bedre mulighed for at udnytte den strøm, solcelleanlægget producerer, når størstedelen vender mod vest.

Udover at være en økonomisk god investering, som sandsynligvis vil have tjent sig selv hjem i løbet ad 7 år, var det miljømæssige aspekt også en del af familiens beslutning om at installere solceller. Desuden kvalificerer solceller huset til en højere energiklasse, hvilket betyder, at huset stiger i værdi. Et solcelleanlæg som dette holder formentlig i 25 år, og for familien betyder det, at investeringen i solceller skaber både økonomisk og miljømæssig værdig mange år frem.

En succesfuld tagrenovering

Ved denne villa har tagrenoveringen med glatdækket tagpap resulteret i et komplet og vedligeholdelsesfrit tag. Det betyder, at familien de næste 30-50 år er helt fri for bekymringer om tag, tagrender og udhæng. Selvom huset ikke er nyt, har det efter renoveringen de samme kvaliteter som et moderne hus. Takket være et stort stillads, som undervejs i tagrenoveringsprocessen var opstillet omkring huset, gik det hurtigt med at få det gamle tag af, og det nye på. Det var skånsomt for livet i huset, og familien behøvede ikke at fraflytte deres hjem i byggeperioden.

Villaen her er derfor et positivt eksempel på hvordan man, med minimalt vedligehold for øje, inkorporerer tagpap og solceller i et tagrenoveringsprojekt.

Er du interesseret i, hvordan vi kan hjælpe dig med dit tagrenoveringsprojekt, så kontakt os i dag for at høre mere.

harmonisk tag med solceller

Resultatet er et gennemrenoveret tag, hvor solcellerne indgår harmonisk i det færdige tag

 

Mulighederne for renovering med tagpap er mange. Se eksempler renovering af forskellige villa typer.

Besøg det visuelle hus